blackblack Tapéta

Hasznos tippek tapétázáshoz


A gyakran feltett kérdések alapján összeállítottunk néhány hasznos gyakorlati tanácsor, hogy megkönnyítsük a tapétázást.

A tapéta kiválasztásánál figyeljünk arra, hogy ne keverjük a különböző stílusokat, tartsunk egyensúlyt a színek, formák és az anyagok között.
Fontos, hogy a szobába kerülő bútorok, képek, dísztárgyak összhangban legyenek a fal későbbi színével. Hangoljuk össze a tapétát a szoba textiljeivel. A tapéta mindig igazodjon a szoba karakteréhez.

A tapéta nem ragad meg piszkos, zsíros vagy egyenetlen falon. A művelet megkezdése előtt mossa és öblítse le a falat és alkalmazzon alapozó és glettelő anyagot.

A fal első csíkját mindig vízszintmérő vagy függőón segítségével meghúzott függőleges egyenes mentén kell felhelyezni, mert előfordulhat, hogy a sarkok nem függőlegesek.
Mintás tapétánál mindig úgy helyezze fel a csíkokat, hogy a minták illeszkedjenek egymáshoz.

Megfelelő időt kell hagyni arra, hogy a ragasztó átitassa a tapétát, illetve, hogy a tapéta meglazuljon, ezért a folyamatos munkavégzés érdekében ragasztózzon be több tapétacsíkot.

Mérjünk pontosan, de a szabásnál néhány centit hagyjunk rá. A fal legyen por és lyukmentes, és teljesen száraz.

A tapétázást mindig az ablak felől kezdjük, mert különben függőleges árnyékcsíkok keletkeznek az illesztéseknél.

A tapétázást könnyebb kettesben végezni, mert míg az egyik személy a tapétacsíkok felső részét illeszti, addig a társunk illeszti az alsó részt.

tapéták

TAPÉTA FELHASZNÁLÁSA ELŐTT JAVASOLJUK:

Mielőtt a tapéta csomagolásást eltávolítaná, bizonyosodjon meg róla, hogya tapéták azonos gyártásból származnak, gyártási számuk megegyezik. Ha ez nem lehetséges - pl. esetleges pótlólagos vásárlás miatt - a különböző gyártási számú tapétákat egy külön felületen, a többi tapétatekerccsel nem összekeverve kell felhasználni.

A tapétázás befejezéséig mindenképpen őrizze meg minden tapétatekercs cimkéjét. Reklamáció esetén valamennyi cimkét, a fel nem használt tapétadarabokat és a vásárlási blokkot mellékelni kell.

Ha a tapétán hibát észlel a tapétázást azonnal abba kell hagyni. A falon maximum három hibás csík lehet. Ezért a felhasználónak három csík tapétázása után egy utolsó ellenőrzést kell végeznie mielőtt tovább tapétázna. PROBLÉMÁJÁT AZONNAL JELEZZE!

Egyszerre max. 3 tekercsről bontsa le a fóliát. Kibontott tekercsből reklamáció es etén csak hármat tudunk elfogadni. A tapétán kívűl egyéb költséget nem tudunk megtéríteni.ELŐKÉSZÍTÉS

A gondos, igényes előkészítés elengedhetetlen feltétele a kiváló minőségű tapétázásnak.
A tapétázandó felületről a régi festéknyomokat, tapétamaradványokat és egyéb szennyeződéseket el kell távolítani.
A felületnek száraznak, tisztának, szilárdnak és legfőképpen simának kell lennie.
A fríss vakolású glettelt vagy egyéb abszorpciós felület higított ragasztóval célszerű előzőleg bekenni.
Ajánlatos először alátét-, makulatúra papírt a falra ragasztani a jobb minőségű, tartósabb tapétázás érdekében. (Nehéz, habosított, selyem vagy fűrészporos tapéták esetében kűlönösen ajánlott.)


RAGASZTÓ

Használjon por alakú, CMC mentes, dobozos tapétaragasztót. Papírtapétához "Normál" (sárga dobozos), míg nehéz tapétához "Special" (lila dobozos) ragasztót.

A ragasztót a dobozon feltüntetett utasítás szerint készítse elő!


tapétázás

A TAPÉTA FELRAKÁSA

Jegyezze meg a minta irányát. A tapéta hátoldalára ceruzával rajzoljon nyílakat. Ha a cimkén a tt jelzést látja, akkor az egymást követő csíkokat megfordítva kell az előzőhőz képest felrakni.

A tapétát a burkolandó fal magasságának megfelelően kell levágni, figyelembe véve a minta illesztését és az alsó leesést (1-5 cm).

A felvágott tapéta hátoldalát egyenletesen kenjük be ragasztóval, különösen ügyelve a szélek megfelelő bekenésére. Ezután hajtsuk össze, majd várjunk, amíg a tapéta teljes hosszon megpuhul.

A felrakás során a tapétát puha kefével simítsuk a falra, a csík közepétől a széle felé haladva.

A felesleges, kifolyt ragasztót nedves szivaccsal azonnal távolítsuk el a tapéta felűletéről. Amíg szárad a tapéta, kerülje a túlzott fűtést és a huzatot.

A habosított és a papírtapéták későbbiekben diszperziós festékkel átfesthetők.